Inspiration

Duknings­tips

Skrolla

Duka upp för succé –
dukningstips för vardag och fest

Ett år bjuder på många härliga sammankomster runt våra matbord, såväl till vardag som till fest. Vad är väl inte mer välkomnande än ett omsorgsfullt dukat bord? Vi delar med oss av några värdefulla tips för hur du gör det lilla extra och förhöjer såväl känslan och stämningen runt bordet som intrycket av maten som serveras.

Klä upp ditt bord
– duken & bordstabletterna
är grunden till allt

Grunden till en vacker dukning är naturligtvis basen du skapar genom val av duk och bordstabletter. Börja därför med att bestämma dessa och titta först därefter på vad du ska komplettera gällande färg, form och övrig bordsdekoration.

Kompromissa inte genom att välja bort bordstabletter bara för att du har en duk. De är verkligen pricken över i:et som ramar in och välkomnar vid varje individuell sittplats och kuvert – som en dukning i dukningen! Om du däremot har ett vackert bord som du gärna vill låta synas kan du givetvis låta bli duken och enbart använda bordstabletter. Bordstabletter fyller ju faktiskt också en mycket praktiskt funktion genom att skydda bordsytan eller bordsduken från fläckar, spill och smulor.

Med våra bordstabletter i naturliga material som sjögräs, jute och linne är variationsmöjligheterna på övrig dukning oändliga. Med en naturfärgad eller sober nyans på bordstablett kan du välja att antingen matcha eller bryta av helt i annan nyans på dekorationer, blommor, servetter, glaslyktor eller ljus. Med enkla medel kan du variera din dukning efter humör, måltid, säsong, högtid eller känsla.

Våra bordstabletter

Skrolla

Låt maten ta för sig

Det är lika viktigt att trivas vid matbordet vare sig det är vardag eller fest. De flesta av oss har inte har en mängd olika serviser och uppsättningar av bestick att välja mellan. Inte heller det är ett problem såklart!

Välj att se maten som en del av din dukning där färger på råvaror och dekorativ garnityr tillsammans med övrig bordsdekoration lyfter vilken enfärgad uppsättning som helst.

Använd också gärna trädgårdens grönska och frukt som dekoration vid den upplagda maten och vid festligare tillfällen – varför inte vackra ätbara blommor? Se porslin och bestick som en bas att jobba runt, istället för en begränsning.

Matcha & dekorera på höjden
– använd det som finns i naturen

Att använda sig av naturen är ibland det allra enklaste sättet att skapa en vacker dukning eller bordsdekoration. Varje årstid har något att erbjuda! Dekorera med blommor, gröna kvistar, färgrika löv, kottar eller bär på bordet och vips har du ett härligt festbord!

Placera t.ex. kvistar, blommor eller annan utsmyckning i en flätad korg, komplettera med matchande korgar för bröd eller annan uppläggning för en fin sammanhängande helhet.

Säsongsdukning

Vi vill använda saker och ting om och om igen – oavsett årstid eller tillfälle. Att med enkla medel betona olika säsongers unika uttryck – det är inte så svårt som man kan tro!

Dukningstips året runt

Med våra bordstabletter i naturliga material som sjögräs, jute och linne i sober färgskala blir variationsmöjligheterna på övrig dukning oändliga!

Du kan enkelt anpassa din dukning och sätta accentfärger, blommor och andra bordsdekoration som passar perfekt vare sig du ska göra en höstdukning, sommardukning, påskdukning, juldukning, midsommardukning eller annan festlig högtid.

Välj att antingen matcha i mjuka toner eller bryt av helt i annan nyans på dekorationer, blommor, servetter, glaslyktor eller ljus. Med enkla medel kan du variera din dukning efter humör, säsong, högtid eller känsla. Visst är det bra?

inspiration höstdukning

Våra material på bordstabletter

Skrolla

Inspiration bordsdukning bordstablett av jute vit

Bordstabletter i jute

Våra hållbara jutetabletter med äkta naturlig känsla är tillverkade för hand i Bangladesh. Våra bordstabletter gjorda i tålig, slitstark jute finns både i rund och oval form med olika flätningar och i en harmonisk neutral färgskala.

se alla jutetabletter

Bordstabletter av sjögräs

Våra ljuvliga bordstabletter i sjögräs som förgyller och skapar en mjuk inramning av din dukning. Det ligger stor omsorg bakom handtillverkningen av varje enskild bordstablett. Vissa av våra sjögrästabletter är smyckade med ett dekorativt kantband av jute i svart eller vitt. Sjögräs är snabbväxande material och lever i vatten och ofta växer i strandkanten och längs flodbanker. När det torkas blir det starkt och flexibelt, vilket gör det optimalt för att fläta till vackra hållbara produkter.

se alla sjögrästabletter
Dukat bord med bordstablett av sjögräs, sjögrästablett
Inspiration bordstablett av lin, linnebordstablett med linneservett

Bordstabletter av linne

Vad kan vara vackrare och mer inbjudande på ett dukat bord, än bordstabletter omsorgsfullt handgjorda av lin i sobra färger? De fibrer som ligger i linplantans stjälk blir till ett vackert lingarn som vi väver till bordstabletter och doppas i naturlig stärkelse för längre hållbarhet. Våra handvävda bordstabletter i linne finns i rund och fyrkantig form och är 100% återvinningsbara.

se alla linnetabletter

Mer inspiration

Skrolla