Inspiration

Dörr­mattor

En hyllning till det första du ser – dörrmattor att älska

Ditt val av dörrmatta säger mer än du tror. Allra främst är den givetvis en praktiskt oumbärlig detalj för att skydda dina golv från slitage och väta och för att slippa att smuts eller grus förs in i bostaden. Den är dessutom tongivande för den känsla och första intryck du ger av ditt hem. Att säga välkommen med omtanke, medvetenhet och omsorg, gör avtryck både på dig själv och dina besökare.

Men hur ska man resonera när man väljer dörrmatta? Vi på Dixie väljer alltid ut materialen till våra produkter med stor noggrannhet och dörrmattorna är inget undantag. De ska erbjuda en oslagbar kombination av god kvalitet, med lyxig känsla och ha lång hållbarhet – du ska helt enkelt kunna lita på att den är funktionell, slitstark & tålig, samtidigt som den har ett oemotståndligt vackert uttryck. Att materialet dessutom ska vara bra för både människa och miljö är en av grundpelarna i vårt sätt att arbeta med produktdesign.

Med denna orubbliga grundsyn skapar vi dörrmattor av främst jute, sisal och naturgummi. Material som med sina kompletta egenskaper och fina känsla, gör nytta och förhöjer alla miljöer.

se alla dörrmattor

Julia – en tidlös klassiker

Dörrmattor av jute

När vi pratar om dörrmattor kan vi inte annat rikta lite extra fokus på vår alldeles egna Julia! Många associerar Dixie med just tidlösa, handvävda dörrmattor av hållbart jutegarn. Och inte konstigt är väl det!

Vackra, mjuka och starka Julia är vår allra första dörrmatta som vi började sälja för över 20 år sedan, vilket även gör den förtjänt av att vara en del av den kollektion vi kallar ”Dixie Classics”. En samling tidlösa klassiker i vårt sortiment där tidlöst uttryck, funktion och hållbarhet är i samklang. Produkter som säger allt och samtidigt gör jobbet.

Se hela kollektion julia

Enkel eller dubbel?

Beroende på placering kan du välja den storlek på dörrmatta som passar bäst. Julia finns dels i större storleken 70×120 cm som passar fint innanför en dubbeldörr eller ett större skjutglasparti, medan storlekarna 50x80cm, 60x90cm gör sig fint vid t.ex. en enkeldörr eller mindre golvyta.

Dörrmatta vid ytterdörr, terrass & balkong

När vi pratar om dörrmattor, associerar många till placeringen innanför ytterdörren, men vem har sagt det är enda platsen den lämpar sig för? Våra mattor är så vackra och välgjorda i sitt hantverk att de passar innanför alla typer av ingångar i hemmet. Kanske har du också en uteplats, balkong eller terrass? Den vackra dörrmattan i jute blir en fin inredningsdetalj i husets alla rum.

se alla dörrmattor av jute

Känsla för färger – sobert & säsongsanpassat

Julia finns i ett antal klassiska, sobra basfärger som aldrig går ur tiden. Givetvis finns neutrala naturfärgade toner i ljusa eller mörkare nyanser, men även färger som tar för sig. Bland vårt urval hittar du smakfulla nyanser som t.ex. kaffe, åskblå, havre, blygrå, elfenbensvit, svart, roströd, mörkgrön, bläckblå och gammelrosa. Därutöver väljer vi att säsongsvis lyfta några väl valda nyanser som passar fint ihop med övrigt sortiment.

Så, valet är ditt! Kanske tycker du om att använda nyanser som mjukt och lågmält smälter in med golvet, eller som hellre matchar din favoritinredning? Kanske uppskattar du en färg som inte ber om ursäkt för sig? Flera av våra kunder piggar upp med en ljus färg under vår- och sommarhalvåret och byter till en mer förlåtande nyans när vädret utmanar och skorna för med sig mer smuts. Hur gör du?

Julia – dörrmatta av jute

Ett genuint hantverk med genomtänkta detaljer

Våra dörrmattor av jute är skapade för hand av skickliga hantverkare i södra Indien, där juten också odlas. Hantverkarna här har inriktat sig på detta specialistområde genom århundraden med ständigt förfinade hantverksmetoder och de är lika noga med kvaliteten som vi är. Varje produkt blir unik, skapad med omsorg – en nyckel till varför dessa produkter är så älskade, tror vi.

Jute är en mycket slitstark fiber som idag kan omvandlas till ett mjukt och naturligt garn med silkeslen lyster. Visste du att den är en helt regnframställd gröda med ett väldigt litet behov av gödsel eller bekämpningsmedel?

läs mer om materialet jute

Undersida i naturlig latex

Baksidan på våra dörrmattor är av bestruken med naturlig latex av praktiska skäl. Det ger en halkskyddande effekt och mattan ligger på plats, samtidigt som det minskar genomsläppet av fukt och grus. En viktig och bra kombination om du frågar oss.

Julia i alla rum

Du vet väl om att Julia finns i fler utföranden än dörrmatta? Den till färgen naturgrå jutemattan Julia är faktiskt vår absolut mest populära matta. Den finns i flera former och storlekar för hemmets alla rum. Vad sägs om lång gångmatta av jute eller större jutematta för t.ex. vardagsrummet, hallen eller sovrummet? Vacker i alla dess utföranden som skapar en mjuk helhet. Tidlöst vackert och funktionellt!

se alla jutemattor

Fler dörrmattor av jute

Utöver vår älskade klassiker Julia erbjuder vi flera vackra varianter och bindningar på jutedörrmattor.

Vår vän Freja är en något lättare version av Julia. Freja är också den handspunnen, men då bindningen inte kräver lika mycket material som Julia blir den lite lättare i sitt utförande. Den kommer i två sobra naturliga färgställningar: natur och naturgrå. Precis som Julia finns Freja i flera storlekar och former, inte enbart som dörrmatta.

Fiona representerar en slätare och tunnare variant av jutematta än Julia. Garnet på Fiona-kollektonen är maskinspunnet istället för handspunnet, vilket ger mattan ett mer homogent uttryck. Den är fortsatt handvävd och har även den, alla jutematerialets fina egenskaper samt latexbestruken baksida på dörrmattevarianten. Även Fiona finns i flera former, storlekar och färger.

Missa heller inte våra härliga jutedörrmattor Fanny & Filip i kontrasterande mixväv!

se alla dörrmattor av jute
Hall med rund matta av jute och Ella shoppingväska av jute
Sittpuff i flätad vattenhyacint på en rund matta av jute

Dörrmattor av sisal & gummi

Nog för att vi älskar våra dörrmattor av jute, men vi berättade tidigare att vi arbetar med fler hållbara och vackra material! Bland dem hittar du starka, fina sisal och naturgummi.

Dörrmattor av sisal

Mattor och dörrmattor i sisal är en tidlös trend som växer och växer. Sisalen är ett av världens starkaste naturfibrer vilket talar för dess perfekta placering vid den hårt trafikerade ytterdörren. Dessutom ger denna glänsande, tåliga fibrer en vacker, sober och tidlös bindning. Och då har vi inte ens talat om hur bra användningen av materialet sisal är ur miljösynpunkt.

Alla våra sisalmattor och dörrmattor av sisal finns samlade i kollektionen Jenny. Våra sisaldörrmattor finns i tre rektangulära storlekar för att passa just din hall. Storlekarna är: 60×90 cm, 70×120 cm och 80×150 cm där samtliga är designade med ett inramande kantband i bomull.

Våra tidlösa nyanser är: “Grey” – en sober mörkgrå nyans med bomullskant i grått. “Natural” som med sina naturfärgade inslag ger ett naturligt uttryck ihop med ett sofistikerat bomullskantband i svart. Vår ljusaste nyans är döpt till “Marble” eftersom den påminner om marmorstenens ljusa, dynamiska skiftningar.

Dess påsydda bomullskant i trendiga nyansen grå/beige även kallat “greige” blir pricken över i:et.

se alla dörrmattor av sisal
Dörrmatta i sisal i ljus färg

Dörrmattor av gummi

Under de vädermässigt tuffare höst- & vintermånaderna är vår kollektion Black bestående av dörrmattor i gummi en ovärderlig hjälpreda. De tar extra väl om hand om smuts och väta från dina skor och du rengör enkelt mattan genom att skölja av den under rinnande vatten.

För att skydda ditt golv extra väl har vi dessutom skobrickor av gummi med höga kanter för att förhindra att vatten från t.ex. skor, ett blött paraply eller smältande snö skadar ditt golv. Alla våra gummimattor passar toppen att användas både ute och inne, då de tål riktigt låga minusgrader.

Vi har flera vackra mönster på våra gummimattor och skobrickor där t.ex. de populära motiven Villastad, Grenverk och Hjärtan har ritats av Lill O. Sjöberg. De förvandlar verkligen en praktisk och funktionell matta till en vacker och tidlös inredningsdetalj.

se alla dörrmattor av gummi
Jutemattor i olika bindningar och gummdörrmatta med mönster

Mer inspiration