Material

Jute

Handvävd jute blir till vackra, tåliga och ljudabsorberande mattor och korgar där varje produkt är unik. Ett tacksamt och lättillgängligt material som vi med glädje ser hur alltfler människor uppskattar i hemmet.

jute material

Våra hållbara jutemattor är tillverkade för hand i södra Indien och våra handgjorda jutekorgar med en äkta naturlig känsla tillverkas i Bangladesh.

jutematta och korg

Förfinade hantverksmetoder blir unika och vackra juteprodukter

Anledningen till att alla våra juteprodukter inte görs på samma ställe beror på den yrkesskicklighet och den rika erfarenhet de båda respektive länderna besitter. De har genom århundraden inriktat sig på olika specialistområden och förfinat just dessa hantverksmetoder. Resultatet blir unika och vackra produkter.    

Jute är en slitstark fiber som odlas i de länder där våra produkter tillverkas. Tack vare nya beredningsmetoder kan man få fram ett mjukt och naturligt garn med silkeslen lyster som är tacksamt att väva och färga om man så vill. 

Skötselråd för våra produkter av jute:

  1. Dammsug eller skaka. 
  2. Fläckar avlägsnas med en fuktig trasa. 
  3. Endast för inomhusbruk. 
  4. För att undvika blekning, håll produkten borta från direkt solljus. 
  5. Korgar som ska användas som växthållare, lägg ett vattenskydd inuti. 
  6. Produkterna tål inte blötläggning.

Ett av världens mest tillgängliga naturfiber 

Jute är en lång, mjuk, glänsande vegetabilisk fiber som kan spinnas till grova, starka trådar. Det är också en av de mest prisvärda naturfibrer som finns och placeras på en andra plats, näst efter bomull, när det kommer till produktionsmängd och mängd av användningsområden för materialet. 

Juteväxten växer bäst i alluvialjord och stående vatten. Temperaturer från 20℃ till 40 ℃ och en relativ luftfuktighet på 70-80% är gynnsamma för framgångsrik odling. Lämpligt klimat för växande jute (varmt och vått), återfinns därför i monsunklimatet under monsunsäsongen. Jute kräver 5–8 cm nederbörd varje vecka och ännu mer under såddtiden. 

Jute är till skillnad från bomull dock en helt regnframställd gröda med ett väldigt litet behov av gödsel eller bekämpningsmedel, till skillnad från bomullen som har tunga krav på detta. Produktionen koncentreras huvudsakligen till Bangladesh och södra Indien. Det är också i dessa regioner som våra produkter tillverkas av skickliga hantverkare.

Fler material