Material

Vatten­hyacint

Många av våra korgar skapas av vattenhyacint som alla handflätas. På så sätt bidrar vi till att vattendrag i Vietnam inte växer igen.

Skrolla

Vattenväxt som flätas för hand till vackra och unika korgartiklar

Vattenhyacinten är nämligen ett ogräs som växer fritt och har en kvävande effekt på stora flodområden med färskvatten bland annat kring Mekongdeltat. Resultatet av vårt materialval blir till hållbara korgar, som gynnar både hemmet och naturen.

Efter en tålmodig torkningsprocess i den tropiska solen, är växterna redo för ett nytt ändamål. I händerna på de skickliga lokala hantverkarna som använder traditionella tekniker omvandlas detta ogräs till vackra, tåliga och hållbara produkter till ditt hem. Tack vare hantverket är de alla unika och har en historia.  

Precis som med jute och våra andra material, tillverkas våra vattenhyacintprodukter på plats, där själva grödan växer, i vårt fall alltså Vietnam.

Ett ovanligt vackert ogräs med stark förmåga att sprida sig 

Vattenhyacint tillhör familjen vattenhyacintväxter och finns ursprungligen i Sydamerika. Tack vare sina vackra blommor i färgskala från lavendel-lila-rosa har den spritts över världen, men har tyvärr blivit ett besvärligt och problematiskt invasivt ogräs i många tropiska vatten. 

I de områden där den växer rikligt utgör den nämligen ett miljöproblem då den minskar syretillsättningen i vattnet och gör det svårt för solljuset att tränga igenom vattenytan. Det är så pass illa att vattenhyacinten är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den bl.a. är förbjuden att importera, odla och sätta ut i naturen. 

Den är en fritt flytande perenn vattenväxt och med sina breda, tjocka, glansiga, ovalformade blad kan vattenhyacinten nå upp till 1 meter över vattenytan. Bladen är 10–20 cm tvärs över och sitter på en stam som flyter med hjälp av en bärande glödlampsformad knöl vid sin bas ovanför vattenytan. De har långa, porösa och lökstjälkar. 

Vattenhyacinten är en av de snabbast växande växter man känner till. Vissa vattenhyacinter har visat sig växa mellan 2 och 5 meter per dag på några platser i Sydostasien. Den vanliga vattenhyacinten (Eichhornia crassipes) är kraftfull i sin tillväxt och växtmattorna kan fördubblas i storlek på en till två veckor. Varje växt kan dessutom producera tusentals frön varje år, och dessa frön kan förbli livskraftiga i mer än 28 år. 

Skötselråd för våra produkter av vattenhyacint:

  1. Endast för inomhusbruk. 
  2. Torkas av med en fuktig trasa eller dammsugs. 
  3. Korgar som ska användas som växthållare, lägg ett vattenskydd inuti.

Fler material

Skrolla