Material

Linne

Linplantans fibrer blir till lingarn som vävs till en vacker bordstablett. Linet är ett av våra äldsta och mest omtyckta material i inredningssammanhang och det är ju fullt förståeligt när man ser resultatet.

Vad kan vara vackrare och mer inbjudande på ett dukat bord, än bordstabletter omsorgsfullt handgjorda av lin i sobra färger?

Gammal beprövad hantverksmetod

De fibrer som ligger i linplantans stjälk blir till ett vackert lingarn som vi väver till bordstabletter som sedan doppas i naturlig stärkelse för längre hållbarhet. 

Linet till våra bordstabletter odlas och tillverkas i Kina med en gammal beprövad hantverksmetod. Vårt vackra och breda färgsortiment skapas med en miljövänlig infärgningsmetod och vi använder bara färger utan miljöpåverkan.

Skötselråd för våra produkter av linne:

  1. Endast för inomhusbruk
  2. Håll borta från direkt solljus för att undvika blekning 
  3. Ta bort spill försiktigt med en våt trasa eller diskborste och lite diskmedel. 
  4. Stärkelsebeläggningen kommer förbli oförändrad vid varsam hantering
  5. Vid behov stryk tabletten på medelvärme mellan två handdukar.

Lin – en naturfiber två till tre gånger starkare än bomull

Linne är en helt återvinningsbar textil tillverkat av växtfibrer från linplantan. Det odlas i kallare regioner i världen. Fibern är mycket stark, absorberande och torkar snabbare än bomull. Linfibrer som tagits från plantans stam är två till tre gånger så starka som bomullsfibrer. Dessutom är linfibrer naturligt släta och raka. 

Fibrerna i linet som används vid tillverkningen brukar vara 25–150 centimeter långa, vilket är ovanligt långt för tyger, men de är bara 12–16 mikrometer i diameter. 

Användningen av linne har en mycket lång historia. De äldsta kända fynden av linnetyger härrör från Egypten och 5 000 f. Kr. Linnefibrer bevaras dock mycket dåligt jämfört med t.ex. ylle, och lin har troligen varit betydligt vanligare än de sparsamt bevarade fynden kan påvisa. 

Fler material