Material

Sisal

Mattor tillverkade av sisal är naturligt starka och passar för de flesta inomhusutrymmen. Vi är lite extra förtjusta i sisalfibern eftersom den dessutom absorberar mer koldioxid än den producerar, vilket gynnar miljön.

Skrolla

Mattor tillverkade av sisal är naturligt starka och passar för de flesta inomhusutrymmen.

Sisalmatta natural

Sisal är ett av världens starkaste naturfiber.

Våra vackra sisalmattor tillverkas i södra Indien. Användning av sisal är fördelaktigt ur miljösynpunkt eftersom sisal absorberar mer koldioxid än den producerar. Dessutom kan avfallet vid tillverkningen användas som bioenergi, gödsel och djurmat. Det är också ett av världens starkaste naturfiber. Mattor av sisal är därför väldigt tåliga, även i rum som utsätts för mycket slitage – exempelvis hall, kök och kontor.

Tack vare de naturliga håligheterna i dessa motståndskraftiga fibrer kan sisalen absorbera mindre mängder fukt utan att ta skada och sväljer sand- och gruskorn så att de inte förs vidare i bostaden Förutom en slitstark produkt av hög kvalitet och praktisk funktion skapar detta helt naturliga material en ombonad känsla i ditt rum.

Skötselråd för våra produkter av sisal:

  1. Endast för inomhusbruk
  2. Dammsuges eller skakas.
  3. Fläckar torkas upp med fuktig trasa. 
  4. Tål ej blötläggning

Sisalplantan har fått sitt namn från staden Sisal i Mexiko där den har sitt ursprung.

Sisal eller sisalagave, är en storvuxen, örtartad växt som tillhör familjen sparrisväxter. Namnet kommer ursprungligen från staden Sisal i Mexiko där den har sitt ursprung. Där har man funnit tecken på användning av såväl aztekerna som mayafolket så långt tillbaka som för 8000 år sedan. Då användes sisalplantans fibrer till snören, tråd, fiskenät och tyger. 

Sisalplantan är tålig och växer bra i varma och torra områden där andra grödor kan ha svårt att trivas. Sisal ställer väldigt låga krav på sin växtmiljö och är motståndskraftig mot sjukdomar.  Den växer t.ex. i Mexico, Kenya, Tanzania och Brasilien. Plantan lever mellan 7-10 år och producerar under denna period 200-250 användbara blad för fiberframställning, där varje blad innehåller ca 1000 fiber. Fibrerna extraheras genom att bladen krossas maskinellt vartefter fibrerna borstas och balas för export.  

Sisalplantan har rosettställda, upp till 2 m långa, blad som sitter på en kort stam och det är just i själva bladen den hållbara fibern sitter. Sisalfibrerna är ungefär en meter långa och är elfenbensfärgade, glänsande och extremt starka. 

Fler material

Skrolla